10 tips för dig som ska flytta på vintern

2 december, 2021

Att flytta på vintern kan vara stressigt, och beroende på var du bor kan det uppstå en del utmaningar. Det kan bli svårt att klara av kalla temperaturer samt snöiga och isiga vägförhållanden. Dock kanske din flytt måste ske trots dessa förhållanden och därför ska vi ge dig en del tips för att underlätta din flytt.  Läs vidare våra 10 korta tips som hjälper din flytt att gå smidigt även under vintern.

Håll ditt schema flexibelt

Eftersom vädret kan vara oförutsägbart bör du ha ett brett utbud av datum tillgängliga för din flytt. November är den största flyttmånaden under året men från december går flyttfirmor in i en lugnare period igen och det blir lättare att få en flytt utförd med kortare varsel.

Kontrollera med din flyttfirma för att bekräfta datumet veckan innan och dagen före din flytt. Om väderprognosen förutspår snö eller is kan du höra med din flyttfirma om de har flexibla datum så att du att skjuta upp din flytt tills vädret är bättre. Under snöperioder är risken stor att flyttarna drar ut på tiden på grund av att det är svårt att ta sig fram under dessa väderförhållanden. Det är också svårare att bära tunga möbler när underlaget är isigt och halt.

Förbered din bil för flytten

Om du flyttar en lång sträcka, låt din bil servas före flytten för att bekräfta att allt fungerar som det ska. Packa varma filtar och ladda upp allt annat du behöver för att köra i kallt väder – som däckkedjor och isskrapor – så är du förberedd på allt som kan hända på vägen. Ha handdukar till hands för att torka av våta lådor eller torka upp smält snö i bilen.

Jordgubbsprinsen Flyttfirma i Stockholm

Aktivera värmen och belysningen i ditt nya hem

Några dagar innan din flytt, ring elbolagen för att installera din värme och el i ditt nya hem. När du är klar med inflyttningen vill du ha det mysigt och varmt. Du behöver också mycket ljus för att packa upp dina saker. Glöm inte att avbeställa el i ditt gamla hem.

Rensa gångvägar, uppfarter och parkeringsplatser

Var noga med att salta och skyffla alla gångvägar och parkeringsplatser som du kommer att använda så att du och dina medhjälpare under flytten kan gå säkert, utan att halka, med dina tillhörigheter. Gångvägen från hem till bil bör vara fri från isiga och hala förhållanden med gott om plats för flyttarbetarna att använda pirror.

Se till att det finns parkering, på både utflyttsadressen och inflyttsadressen, tillgänglig för flyttbilen så att det inte blir så långt att gå mellan bil och hem. Det underlättar mycket för de som ska bära om bilen kan parkeras så nära porten som möjligt.

Klä dig i efter väder och anpassade skor

När du rör dig växelvis inomhus och utomhus i kallt väder utsätts din kropp växelvis för att bli kyld och växelvis för att bli varm. För att undvika att bli sjuk så är det viktigt att du förbereder med anpassade kläder, både med t-shirt och varmare jacka och mössa. Ha extra tröja med dig om du behöver byta. Tänk även på att ha skyddsskor så att du inte skadar dig om du tappar något tungt på fötterna. Har du inte skyddsskor tillgängliga så använd ett par bekväma skor som du inte halkar i. Tänk dock på att du utan skyddsskor måste vara extra försiktig så att du inte tappar något tungt eller vasst föremål på fötterna.

Jordgubbsprinsen Flyttfirma i Stockholm

Packa ömtåliga föremål med extra emballage

Med risk för att det är lättare att tappa en låda i marken när du bär på halt väglag behöver du tänka på att skydda ömtåliga föremål som porslin och glas med extra emballage. Packa noggrant och se till att märka lådorna med ”GLAS” eller ”AKTA” lappar så att du vet vilka låder som ni behöver bära med extra varsamhet.

Använd filtar eller annat skydd till ömtåliga möbler, TV apparater och annan känslig elektronik för att skydda dessa mot repor eller andra skador när de bärs och transporteras till och i flyttbilen.  Lasta ömtåliga saker sist och högst upp i bilen så att de inte skadas av för hög belastning av andra tunga föremål. Har du föremålen av stort värde, såväl monetärt som affektionsvärde så bör du transportera detta separat. Behöver du hjälp med ned & uppackning av din flytt?! Klicka här!

Håll dina golv rena och skydda dem från att skadas av snö, vatten och smuts. Täck dem med papper, kartonger eller trasmattor. Detta skyddar även mot att få repor i golven när du flyttar tyngre föremål.

Ha spadar och skrapor till hands

Var förberedd och övervaka väderförhållandena under hela din flyttdag. Planera för att ha olika hjälpmedel packade i bilen så som isskrapa, spadar och annat som kan behövas om din bil fastnar i snön eller blir igensnöad under flytten. Glöm inte handskar! Det kan bli väldigt kallt om händerna när du behöver skrapa bilen ren från snö.

Ta med mat och dryck

Planera i förväg och ta med varma drycker, som kaffe eller varm choklad och mat, som smörgåsar och proteinbarer, för att få ny energi. Det är alltid bra att ha påfyllning till hands för att spara både tid och fylla på med ny energi.

10 tips för dig som flyttar på vintern

Ta väl hand om dina flyttarbetare

Att flytta på vintern är svårare än på sommaren och både vänner som hjälper till som professionella flyttararbetare arbetar hårt under svåra väderförhållanden för att skydda dina tillhörigheter. Var noga med att tacka dem för allt deras hårda arbete och visa din uppskattning.

Varje vinter hjälper vi på Jodgubbsprinsen #Flyttfirma hundratals familjer över hela Stockholm, Norrköping och Linköping att flytta med hög säkerhet och kvalitet. Undrar du vad våra tjänster kostnader? Kontakta oss via mail/telefon, eventuellt får du skicka en gratis offertförfrågan online och enkelt!

Jordgubbsprinsen Flyttfirma i Stockholm

Relaterade inlägg

Hur vet man att en flyttfirma är seriös?

Att hitta en pålitlig och seriös flyttfirma är avgörande för en smidig och stressfri flytt. Det finns flera faktorer att beakta för att säkerställa att du väljer rätt flyttfirma för jobbet. Här nedan utforskar vi viktiga aspekter att överväga när du söker efter den...

läs mer

Glad Påsk från Jordgubbsprinsen!

När vi sakta men säkert lämnar vintern bakom oss och välkomnar den efterlängtade våren, är det med stor glädje vi på Jordgubbsprinsen Flytt och Städservice ser fram emot påsken - en tid för eftertanke, familj och framför allt, förnyelse. Det är under dessa ljusare...

läs mer