Så packar du tallrikar, glas och porslin – Tips inför flytt

13 juli, 2022

Så packar du tallrikar, glas och porslin - Tips inför flytt

Oavsett om du flyttar till en annan stad eller ett annat land kan det kännas överväldigande att behöva packa ner glas och porslin. Många vill bara få det överstökat och lägga ner allt utan ägna en enda tanke åt vad det finns i skåpen.

Vissa glömmer bort att kontrollera om de fått med sig alla delar till sina uppsättningar av tallrikar och glas och åker iväg för att köpa nytt när de kommer fram till sin nya plats. Ja, vi på Jordgubbsprinsen Flyttfirma har vi sett det mesta.

I den här guiden får du tips på hur du packar dina tallrikar och glas när du ska flytta så att du slipper oroa dig och stressa in i det sista. Då kör vi igång!

Så packar du tallrikar, glas och porslin - Tips inför flytt

Börja med att sortera dina tallrikar och glas

Innan du börjar packa tallrikar och glas är det första steget att sortera dem. På så sätt kan du vara säker på att har med dig allt du behöver när du kommer fram till din nya bostad. Om du har sköra porslinsserviser och antika glasvaror bör du förpacka dessa separat.

Du har säkert också en ett par uppsättningar bestick som du vill ha med dig. Ett smart sätt att packa dessa är att placera dem längst ner i en låda. Särskilt om du har bestick som är ömtåliga, kanske med skaft av trä eller glas. Där finns det heller ingen risk att de glider omkring utan de ligger stadigt på plats. Över besticken kan du med fördel lägga ner några lättare och mjukare saker, som exempelvis kökshanddukar, grytlappar och liknande.

För att inte blanda ihop olika serviser och delarna som ingår i dem kan det vara smart att packa var och en av dem i separata lådor och dessutom märka dem. Då blir det betydligt lättare att packa upp och organisera när du ska packa upp alltsammans i ditt nya kök.

Om du har en större uppsättning tallrikar och glas kan du dela upp dessa. Att packa allt i en och samma låda kan bli för tungt. Då är det bättre att fylla på med tyg eller lättare saker överst. Kanske har du plastmuggar och annat mindre ömtåligt som väger lite? Lägg detta högst upp, då ligger dessutom ditt porslin säkert och skyddat under transporten.

Packa ömtåliga föremål försiktigt

Innan du packar ömtåliga föremål som bestick och fat är det en bra idé att köpa packlådor och tejpa fast dessa ordentligt. Dessa lådor hjälper till att hålla de ömtåliga föremålen på plats så att de ligger säkert och inte glider omkring när flyttbilen sedan fraktar dem längs vägarna.

Så packar du tallrikar, glas och porslin - Tips inför flytt

Ta inte med dig oanvända tallrikar och glas

När du flyttar är det inte säkert att du behöver ta med alla dina tallrikar och glas. De flesta av oss har köksprylar som stått i skåpet år efter år för att vi tror att vi någon gång kommer ha nytta av dem. En flytt är ett utmärkt tillfälle att göra sig av med sådant man inte behöver. Visst är den där gamla tallriken vacker, men när använde du den senast? Om du vet att du inte använt något på åratal, gör dig av med det. Då slipper du frakta med dig onödiga lådor till ditt nya hem. Dessutom kan du skänka allt som är helt och i snyggt skick, säkert finns det någon annan som skulle bli överlycklig av den där skålen du fått i present och som bara gett dig dåligt samvete för att du aldrig tyckt om den. Var alltså noggrann med vad du tar med och inte till ditt nya ställe.

Säkert har du också en del matvaror som du vill packa med dig. Det är onödigt att slänga maten bara för att du inte vet hur du ska frakta den. Konservburkar är inga problem, de lägger du helt enkelt längst ner i en låda. Mjöl, socker och liknande kan du hälla upp i behändiga plastbehållare, Se bara till att locken sitter förslutna. Du kan också använda ziplock-påsar till mindre ömtåliga varor.

Så packar du tallrikar, glas och porslin - Tips inför flytt

Börja packa ner tallrikar och glas

Kanske tycker du det känns jobbigt att gå igenom varje litet porslinsföremål du har i skåpen, men det är värt att titta igenom dem så att allt är helt och rent. Då känns det mycket trevligare när du kommer fram till ditt nya hem, och det går dessutom snabbare att packa upp. Du måste inte ställa dig och diska det första du gör i ditt nya kök.

Skriv också ner en lista på det du har och det du ska ha med dig. Då får du lättare överblick och du kan på förväg bestämma vilka föremål du ska placera var, och vilka som ska förvaras tillsammans.

Ta dig lite tid med den här listan. Det vinner du på senare.

Låt proffs packa ditt kök

Gör iordning några stora lådor

Beroende på hur mycket du har att packa kan du också vara bra att ha några större lådor. Dessa är inte bara smidigare att bära och transportera, de är också billigare att köpa. Du kan ha lådor i lådorna för att dela upp dina olika tallrikar och glas.

Bubbelplast, tidningar eller kläder?

För att dina tallrikar och glas ska hålla under flytten och inte gå sönder råder vi dig att packa in dem ordentligt. Till detta kan du välja bubbelplast, tidningar eller kläder. Bubbelplast gör att tallrikarna ligger säkert och att de inte halkar runt i lådan.

Tidningspapper är ett annat bra alternativ, eftersom du lätt kan göra dig av med det. Det kostar inte mycket heller. Även kläder passar utmärkt som skydd åt ömtåligt porslin. Vira in glas i halsdukar och tröjor. Då ligger de tryggt och riskerar inte att gå sönder.

Så packar du tallrikar, glas och porslin - Tips inför flytt

Papper eller plast

Så många saker är nuförtiden gjorda av plats och engångsmaterial. Kanske har du en del engångstallrikar liggande hemma som du inte använt. Om du tycker det är onödigt att ta upp plats i lådan för att flytta med dem kan du helt enkelt slänga dem bland hushållssoporna. Men släng inte saker av porslin eller glas. Så länge saker är hela kan du alltid skänka dem. Kanske finns det någon loppis där du bor, eller någon lokal idrottsförening som kan sälja dina saker vidare? Och sådant som du inte kan skänka för att de det trasigt bör du se till att kasta på en återvinningscentral där materialet kommer till nytta.

Så än en gång, tänk noggrant igenom det du vill ha med dig och sådant du kanske kan undvara.  De där skålarna – använder du dem någonsin för att servera sallad eller plockrätter? Vill du behålla dem för att kunna ha en avslappnad fest eller för att servera smårätter till vänner?

Ta en stund och fundera på hur du brukar använda dina saker. Och vilka av dem du verkligen har nytta av. Och dela upp vardagsporslinet och sådana tallrikar och glas du har till mer festliga tillfällen. Då slipper du stå och dela upp alltsammans när du packar upp dina lådor. Halvar jobbet är ju redan gjort!

Så packar du tallrikar, glas och porslin - Tips inför flytt

Håll tallrikarna samlade

Som vi redan nämnt kan det vara bra att skilja på olika sorters tallrikar. Och samma sak gäller glasen. Håll ditt vardagsporslin åtskilt från det som du bara använder fram vid särskilda tillfällen som jul och andra högtider. Märk dessa lådor så att du vet var du ska packa upp dem. Ställ ditt vardagsporslin i skåp där du enkelt kommer åt dem. De föremål du använder mer sällan kan du placera högre upp i skåpen eftersom du inte behöver nå dem mer än någon gång då och då.

Och märk alltså upp dina lådor med tydliga lappar. Då blir det betydligt enklare att överblicka vad som finns var.

 

Packa glas

När det är dags för att packa glas måste du se till att de packas på ett sätt som är lämpligt för transporten. Du kan välj att packa dem stående eller liggande. Och glöm inte att vira in dem i tyg, bubbelplast eller papper. De måste ligga åtskilda från varandra. Du vill inte se en låda full med glasskärvor när du kommer fram!

 

Pack porslin

Har du kanske någon fin, ärvd servis? Kanske farmors tunna sköra kaffekoppar med tillhörande fat? Packa dessa extra försiktigt. Bara fantasin sätter stopp för hur du kan packa dem – det enda viktiga är att de ligger trygga och skyddade i något mjukt, och att de inte nuddar vid varandra. Se också till att de ligger säkert på plats i flyttlådan. För att de inte ska glida omkring kan du fylla ut det tomma utrymmet med handdukar och annat tyg som inte väger mycket.

Så packar du tallrikar, glas och porslin - Tips inför flytt

Packa grytor och kastruller

Visst, även grytor kan vara ömtåliga, och säkert vill du inte ha repor på dem. Dock kan de inte krossas på samma sätt som porslin. Du behöver alltså inte vara lika försiktig, och om dina kastruller glider omkring lite i lådan är det ingen fara. Ändå kan det vara klokt att vira exempelvis handdukar omkring dem. Då håller de sig på plats och slipper nötas och skava mot de andra grytorna.

 

Se till att alla glas och tallrikar ligger säkert

Oavsett om det handlar om gröttallriken eller flingskålen, tallrikarna eller glasen – att packa så de ligger väl skyddade är a och o. Lägg några tallrikar eller glas på botten av varje låda. Vira in dem i tidningspapper, silkespapper, bubbelplast eller tyg. Och fyll på med mjuka föremål överst. Täcken, filtar och kuddar passar bra över ett lager tallrikar. Dina glas kan må bra av att ha sällskap med barnens vinterjackor.

Och se slutligen till att märka alla lådor så du vet vad som göms i dem.

Om du följer dessa råd kan du känna dig trygg när dina saker sedan fraktas längs vägarna. Och du slipper mötas av obehagliga överraskningar när du sedan står i ditt nya kök och ska packa upp!

Jordgubbsprinsen Flyttfirma i Stockholm

Relaterade inlägg

Därför Väljer Stockholm Jordgubbsprinsen flyttfirma

Under de senaste tio dagarna har vi på Jordgubbsprinsen Flytt och Städservice genomfört cirka 170 flyttar i Stockholm. Vi är otroligt stolta över att hela 92% av våra kunder har uttryckt sin stora nöjdhet med våra tjänster. Det är dessa omdömen som inspirerar oss att...

läs mer