Så förbereder du husdjur inför en långväga flytt

24 februari, 2021

Hur du förbereder husdjur inför en långväga flytt

Att flytta från norr till söder eller tvärtom i vårt avlånga land innebär definitivt en hel del planering och förberedelser, även när det bara är människor som flyttar. Om det dessutom ingår fyrfota familjemedlemmar finns det ytterligare att tänka på. Om du har husdjur finns det några punkter du bör lägga till på din att-göra-lista inför flytt. Detta för att göra flytten så smidig som möjligt för både dem och den övriga familjen. Här följer några tips på hur du kan förbereda dina husdjur för den långa flytten:

 

TA HAND OM SÅDANT SOM HAR MED VETERINÄRBESÖK ATT GÖRA

Precis som du själv måste ha journaler från sjukvårdsinrättningen, måste även dina djurs sjukjournaler följa med från din nuvarande veterinär. Du kanske också bör boka in en tid för en avslutande kontroll för ditt djur och se så att eventuella mediciner räcker under flytten. Om ditt djur inte är chippat så se till att göra det, det är enklare att ha som identifiering. Och när du ändå är där kan du be din veterinär skriva en remiss till veterinären på din nya hemort. Och så snart du har flyttat, se till att ta med Rufus till den nya veterinären så att du har någonstans att vända dig om du måste söka akut.

 

FÖRSÖK ATT UPPRÄTTHÅLLA EN RUTIN

Djur har en fantastisk förmåga att ana när det är förändringar på gång, så när du börjar packa ner deras saker kommer de antagligen bli stressade. För att hålla stressen i schack, försök att så långt det går hålla kvar vid de vanliga rutinerna. Om Rufus är van vid en morgonpromenad direkt efter frukosten eller att leka med bollen innan middagsdags, fortsätt då med de här rutinerna. Att ha en del fasta vanor även under flyttkaoset gör både dig och dina djur gott.

SÅ FÖRBEREDER DU HUSDJUR INFÖR EN LÅNGVÄGA FLYTT

PACKA INTE ALLT

När du packar ner i lådor, se till att lämna ditt husdjurs personliga utrymme intakt så länge som möjligt. Att de har en lugn plats där de kan dra sig tillbaka hjälper dem att hantera den ångest som uppstår de de ser sin normala omgivning packas ner i lådor. Även om det kan vara frestande att packa ner alla deras leksaker, filtar och andra tillbehör ihop med allt annat så låt åtminstone några av sakerna vara kvar för att ge dem lite extra trygghet.

 

GLÖM INTE PACKA EN LÅDA MED DET VIKTIGASTE

Vi rekommenderar alltid att du packar en eller ett par lådor med dina viktigaste saker som du behöver de första nätterna i ditt nya hem, som toalettartiklar, mediciner, ombyte av kläder, lakan osv, eftersom det ofta tar längre tid för flyttbussen att köra mellan ditt gamla och nya hem. Så glöm inte att packa även Fidos viktiga saker på samma sätt som du packar för resten av familjen. Din hunds viktiga låda bör innehålla mat, mediciner, koppel, leksaker, godis och bädd.

 

PLANERA INFÖR FLYTTDAGEN

När det så äntligen är dags för flyttdagen, se till att du har ordnat så att ditt djur har någonstans att vara. Att ha en hund som springer kring benen på flyttkillarna kan innebära fara för alla. Lämna istället din hund på något hunddagis i närheten eller hos någon kompis i några timmar. Om inget av de här alternativen fungerar kan du alltid ordna ett utrymme till ditt djur en bit bort från det värsta kaoset.

FÖREBERED DIG INFÖR RESAN

Oavsett om du planerar att flyga eller köra till ditt nya hem, se till att du har tillräckligt stort utrymme i fordonet för din fyrbenta vän. Om du reser med flyg, försök boka ett direktflyg för att få ner restiden till kortast möjliga. Om du åker bil, se till att rasta ditt husdjur och att det får möjlighet att sträcka på benen lika ofta som de andra i bilen.

 

GÖR ER HEMMASTADDA

När ni väl har kommit fram ert nya hem, låt ditt husdjur göra sig hemmastadd genom att utforska sin nya omgivning. Packa upp de viktigaste sakerna och placera ut bädden, några av favoritleksakerna och kanske lite godis. De välbekanta sakerna och dofterna från dem får ditt djur att känna sig tryggt och sakta men säkert anpassa sig till sina nya okända miljö.

 

Läs också: Så transporterar du krukväxter när du flyttar till en ny lägenhet

Jordgubbsprinsen Flyttfirma i Stockholm

Relaterade inlägg

Därför Väljer Stockholm Jordgubbsprinsen flyttfirma

Under de senaste tio dagarna har vi på Jordgubbsprinsen Flytt och Städservice genomfört cirka 170 flyttar i Stockholm. Vi är otroligt stolta över att hela 92% av våra kunder har uttryckt sin stora nöjdhet med våra tjänster. Det är dessa omdömen som inspirerar oss att...

läs mer