Så transporterar du krukväxter när du flyttar till en ny lägenhet

1 februari, 2021

Så transporterar du krukväxter när du flyttar till en ny lägenhet Jordgubbsprinsen flyttfirma

Öka inte på flyttstressen ännu mer genom att oroa dig för hur dina krukväxter ska överleva under flytten. Om du tar dig lite extra tid med att förbereda dina växter inför flytten kommer de klara sig i månader och till och med år framöver. Flyttexperter på Jordgubbsprinsen flyttfirma berättar hur man får flytta krukväxter i bästa sätt.

FUNDERA PÅ OM VÄXTERNA KOMMER TRIVAS PÅ DET NYA STÄLLET

Tänk på dina krukväxter när du ska flytta till en ny lägenhet. Finns det tillräckligt med ljus där för att hålla dina växter friska och välmående? Är det samma sorts ljusnivå de vant sig vid på din nuvarande plats? Kommer du behöva sätta upp växtbelysning för att få dem att trivas? Om du har möjlighet, tänk på belysningen innan du väljer lägenhet.

SKÖT OM VÄXTERNA INNAN FLYTTEN

Det finns några åtgärder du kan ta till för att förbereda dina växter inför flytten.

Placera krukväxterna på någon plats där ljusförhållandena är jämförbara med hur det är i din nya lägenhet. Välj ut en plats för varje växt på det nya stället och låt dina växter vänja sig vid ljusförhållandena redan före flytten. Gör detta gradvis, kanske en timme per dag om de kommer stå i starkare ljus efter flytten.

Vattna ett par dagar före flytten. Jorden ska vara fuktig men inte blöt. För lättare jord, låt den torka nästan helt innan flyttdagen.

Ge växterna näring i förväg för att stärka dem och göra dem mer anpassningsbara inför flytten. Nyp bort eventuellt skadade och döda blad.

GÖR UPP EN PLAN FÖR KRUKVÄXTFLYTTEN

Fundera därefter på hur höga och tunga dina växter är och hur svåra de är att flytta. Du kanske behöver hjälp om du ska flytta till en lägenhet som ligger flera trappor upp. Om du har tunga krukor som står på golvet, ta hjälp och flytta dessa antingen först eller sist. Om det finns någon plats där du kan ställa dina växter så de slipper kastas runt under själva flytten, så flytta dem först. Om inte, spara dem till sista lasset. Tänk på att vissa flyttföretag inte transporterar växter, och i så fall kan du behöva tänka ut ett annat sätt för att flytta dem. (Vi på Jordgubbsprinsen FLYTTAR ALLT!)

SE TILL ATT VÄXTERNA ÄR SÄKRA UNDER FLYTTEN

Se till att det finns en säker plats i flyttbilen för varje växt och lådorna där du packat ner dem.

  • Packa låga krukor i separata lådor som du låter bli att stänga. Om du inte har växter i småkrukor, packa ner varje krukväxt i en egen låda och se till att den står säkert genom att vira tidningspapper omkring den. Eller använd bubbelplast som du sparat från något du köpt på nätet. Se till att samla på dig den här sortens förpackningsmaterial när du väl vet att du ska flytta. Det är praktiskt för även för att packa andra saker, inte bara krukväxter.
  • Packa höga krukor i plastpåsar. Klipp itu en plastpåse precis tillräckligt mycket för att täcka krukans överdel så att jorden hålls på plats. Som ett alternativ kan du använda en påse med dragsko runt plantan och passa in så den passar kring krukan. Du kan också använda dig av vitmossa för att hålla jorden på plats under transporten.
  • På vintern bör du använda extra isolering. Om du byter lägenhet under den kalla årstiden, tänk då på att rulla ihop tidningspapper kring växten för att ge den extra skydd. Flytta dina växter inne i ett fordon. Det krävs inte lång stund ute i kylan för att orsaka permanenta skador eller till och med döda dina växter. Flytta aldrig växter oskyddade längst bak i en lastbil.

Om du flyttar utomlands kanske du bör tänka över ifall du alls ska ha med dig dina plantor. Många länder har förordningar som gör att du inte kan ta med dig en växt över gränsen. Se till att ta reda på vad som gäller i förväg så att du håller dig på rätt sida av lagen. Det kan också vara enklare att bara ta med sticklingar av dina befintliga växter eller helt enkelt skaffa nya växter.

Jordgubbsprinsen Flyttfirma i Stockholm

Relaterade inlägg

Så förbereder du husdjur inför en långväga flytt

Så förbereder du husdjur inför en långväga flytt

Att flytta från norr till söder eller tvärtom i vårt avlånga land innebär definitivt en hel del planering och förberedelser, även när det bara är människor som flyttar. Om det dessutom ingår fyrfota familjemedlemmar finns det ytterligare att tänka på. Om du har...

läs mer
6 saker att göra innan flyttkillarna kommer

6 saker att göra innan flyttkillarna kommer

Det kan kännas både jobbigt och stressigt att flytta ett helt hem, och det hela kan bli så mycket enklare om du tar hjälp från oss. Men även om proffsen tar hand om en stor del av jobbet finns det ändå några viktiga saker att göra innan våra Jordgubbsprinsarna...

läs mer
7 saker att rensa ut innan du flyttar – Tips inför Flytt

7 saker att rensa ut innan du flyttar – Tips inför Flytt

Ska du flytta till ett nytt ställe? Även om det är spännande så innebär det mycket arbete och förberedelser innan flyttlasset går. Att göra sig av med sådant du inte längre har nytta av kan underlätta stort när du flyttar till ditt nya ställe - du vill ju starta på...

läs mer
Så städar du badrummet i 9 enkla steg

Så städar du badrummet i 9 enkla steg

Av alla rum är antagligen badrummet det som står högst upp på listan över det som du minst av allt roas av att städa. Att städa badrummet kan vara riktigt besvärligt, ibland vet man inte ens var man ska börja och man vill bara ge upp. Ändå är det alltid enklare att...

läs mer