Tid för eftertanke och omtanke..

20 mars, 2020

Vi lever i en tid då vi alla behöver visa lite extra hänsyn och omtanke. Att ta hand om och vara rädda om varandra och vår gemensamma miljö. Hittade ett gammalt inlägg som jag känner är ännu mer aktuellt idag. En litet kåseri om hur små symboliska handlingar kan gör världen lite bättre.

“Ibland händer det att en utifrån sett bagatellartad handling från en medmänniska sätter djupa spår i ens medvetande. Handlingen kan ha kraften att påverka ens tänkande och agerande mot ens medmänniskor och som en budkavle kan den föras vidare och göra allas vår värld något lite bättre. En modifierad Pay-it forward-metod som inte kostar dig mer än några minuters symbolisk handling.

Jag tänker speciellt tillbaka på ett handlingsförlopp som jag beskådade för några år sedan. Jag var på en större enkel lunchrestaurang och vid bordet framför mig satt en familj, en man och kvinna och deras två barn. De var nyanlända och hade inte mycket pengar men det var någonting som fångade mig med deras närvaro. När de var färdiga med sin lunch och reste sig för att gå så iakttog jag något som etsat sig fast i mitt minne sedan dess.

När de tagit med sina brickor och slängt skräp och överbliven mat återvände mannen i familjen till bordet. Han hade med sig servetter. Han torkade av bord och stolar noga efter sig. Det var inte en slarvig avtorkning utan han ägnade verkligen ett par minuter åt att lämna bordet minutiöst iordning med ett stort engagemang. När bordet var avtorkat gick han runt och ställde stolarna i exakt position i rät linje och med noga utmätta avstånd. därefter inspekterade han noga att allt verkligen var OK och att han inte glömt något.

Min erfarenhet är att den här typen av enkla lunchrestauranger alltid har personal som går runt och torkar borden och håller ordning på bord och stolar. Det är inget som vi behöver tänka på som gäster. Vi betalar helt enkelt och har all rätt att lämna borden i befintligt skick. Att någon skulle ägna fem minuter av sin tid till att göra rent efter sig förefaller därför i första anblicken bara som onödigt och konstigt.

Men den här mannen utförde den här handlingen med en sådan stolthet, engagemang och stort lugn så det gick inte att ifrågasätta. Det berörde mig verkligen på djupet.

När jag kom hem tänkte jag på symboliken i mannens handlande. Att lämna något efter sig som är bättre än det var innan. Inte för ens egen skull utan av respekt för nästa gäst vid bordet. För nästa okända medmänniska. Tänk om vi alla kunde leva efter de vackra värderingarna. Visst skulle världen se mycket bättre ut.

Någon vecka senare var jag på en likadan restaurang mitt i lunchrusningen. När jag ätit klart, slängde jag överbliven mat och skräp, tog med ett par servetter ock återvände sedan till bordet. Jag torkade verkligen av bordet med engagemang och utan stress. Jag ägnade ett par minuter och därefter ställde jag iordning stolarna med samma noggrannhet som mannen gjort veckan innan. När jag var färdig inspekterade jag noga att allt såg perfekt ut. Precis då, när jag var färdig och skulle gå ropade en man vid bordet intill på mig. Han sa med hög röst att han ville tacka mig. Han ville tacka mig för att jag visat för honom och hans barn hur viktigt det är att visa respekt för andra och göra rent efter sig. Han sa att mitt agerande hade rört honom till tårar. Jag log tårögt och tackade honom för hans kommentar.

Det var en så liten och enkel handling men jag fick dubbelt tillbaka. För mig blev det ett klart bevis på att även små insatser utförda med hängivenhet och osjälviskt engagemang kan göra världen så mycket bättre 

Precis så vill vi jobba och verka ❤”

Var rädda om varandra!

Stora kramar

Jordgubbsprinsen

Jordgubbsprinsen Flyttfirma i Stockholm

Relaterade inlägg

Därför Väljer Stockholm Jordgubbsprinsen flyttfirma

Under de senaste tio dagarna har vi på Jordgubbsprinsen Flytt och Städservice genomfört cirka 170 flyttar i Stockholm. Vi är otroligt stolta över att hela 92% av våra kunder har uttryckt sin stora nöjdhet med våra tjänster. Det är dessa omdömen som inspirerar oss att...

läs mer