Så rengör man kylskåpet

27 april, 2021

Rengör kylskåp: Få stora köksgrejer används så ofta som kylskåp, så det är verkligen viktigt att hålla dem rena. Ett kylskåp som rengjort utanpå kan ge lyster åt hela köket, medan en ren insida ser fantastiskt ut, ger mer plats och håller maten fräschare. I den här guiden går vi igenom steg för steg hur du rengör kylskåpet inifrån och ut.

Tips: Ha som vana att rensa kylskåpet minst var tredje månad, och definitivt före stora helger som jul och påsk för att få plats med alla extra matvaror, rätter och eventuella rester.

 

  1. Stäng av kylskåpet

Så-rengör-man-kylskåpet---Jordgubbsprinsen-flyttfirma-i-Stockholm-Städfirma

Om ditt kylskåp har löstagbara hyllor och du är noga med att hålla dörren stängd bör det inte göra någon större skillnad om du låter kylskåpet vara påslaget när du städar. Att hålla kylskåpet öppet under långa perioder kan dock innebära slöseri med el, och det är säkrare att ha kylskåpet urkopplat när du dammar av spolarna och rengör droppskålen.

Om du inte kan flytta kylskåpet eller komma åt kontakten kan du stänga av den strömbrytare som är kopplat till kylskåpet.

 

  1.  Töm kylskåpet

Så-rengör-man-kylskåpet---Jordgubbsprinsen-flyttfirma-i-Stockholm-Städfirma

Första steget när man rengör kylskåp är att tömma det helt och hållet. Ta ut allt som finns där, ingenting ska lämnas kvar där. Lägg färskvaror, t.ex. öppnade mjölkförpackningar på något svalt ställe och låt andra matvaror stå på diskbänken. Låt inte maten stå ute i mer än en timme.

Gå igenom maten och släng gamla rester och utgångna livsmedel. Det här är ett bra tillfälle att göra sig av med sådant som ingen i familjen egentligen gillar och som bara står och tar upp plats. Kompostera gamla produkter och återvinn förpackningar så långt det är möjligt. Ta ut soporna med den gamla maten på en gång.

 

  1.  Rengör kylskåpets löstagbara delar

Så-rengör-man-kylskåpet---Jordgubbsprinsen-flyttfirma-i-Stockholm-Städfirma

Ta ut alla löstagbara hyllor och lådor. Det är enklare att rengöra dem mer ordentligt när du tar ut dem från kylskåpet. Dessutom blir det lättare att rengöra kylskåpets inre.

Blanda doftfritt diskmedel med varmt vatten i en bunke eller ett handfat. Tvätta kylskåpsdelarna med en disksvamp, som när du handdiskar. Skölj och se till att det inte finns några diskmedelsrester kvar. Se till att hyllor och andra löstagbara delar är helt torra (och att kylskåpets insida har rengjord) innan du sätter tillbaka dem.

Tips: Vänta tills hyllor, lådor och andra löstagbara delar är rumstempererade innan du rengör dem i vatten. En plötslig temperaturförändring kan få vissa föremål att spricka.

 

  1. Rengör insidan av kylskåpet

Så-rengör-man-kylskåpet---Jordgubbsprinsen-flyttfirma-i-Stockholm-Städfirma

Du kan använda ett flera olika sorters universalrengöringsmedel för kylskåpets inre, men många tycker det känns bättre att använda sig av produkter som går att äta, som vitvinsvinäger eller bakpulver som även drar till sig dåliga lukter.

Undrar du hur man rengör kylskåpet genom att använda bakpulver? Fyll en sprayflaska med en rengöringslösning bestående av två matskedar bakpulver och en liter varmt vatten. Stryk över rengöringen på alla kylskåpets inre ytor, även väggarna, de fasta hyllorna och dörrens insida. Torka av med en svamp eller mikrofibertrasa.

Skrubba svåråtkomliga ställen med en tandborste eller en liten skurborste doppad i varmt vatten och torka sedan av med en torr trasa. Täck mer envisa fläckar med en pasta av bakpulver och vatten, låt den sitta på i minst tio minuter och torka sedan bort den.

Om du rengör kylskåpet med vinäger fyller du en sprayflaska med en rengöringslösning bestående av en del vitvinsvinäger och tre delar vatten. Gör på samma sätt som med bakpulverlösningen.

Tips: Du bör rengöra kylskåpet med blekmedel endast om du behöver få bort någon stark lukt eller fläckar som inte går att bli av med på något annat sätt. Kylskåpet måste luftas i flera timmar efteråt om det rengörs med blekmedel.

 

  1. Rengör kylskåpet utvändigt

Så-rengör-man-kylskåpet---Jordgubbsprinsen-flyttfirma-i-Stockholm-Städfirma

Torka av kylskåpets utsida med en trasa fuktad med varmt tvålvatten eller något annat rengöringsmedel. Glöm inte att rengöra ovanpå kylskåpet. Torka med en mikrofibertrasa eller hushållspapper.

Om du har ett kylskåp i rostfritt stål bör du använda ett särkilt rengöringsmedel för rostfritt stål eller något annat lämpligt rengöringsmedel och en mikrofibertrasa. Damma försiktigt av spolarna på baksidan med en spolborste.

Töm, rengör och torka ur droppskålen och sätt den sedan på plats igen.Dammsug runt och under kylskåpet där det är möjligt med ett slangfäste. Om du kan baxa ut kylskåpet från väggen kan du även sopa och dammsuga golvet där kylskåpet normalt står.

Tips: Dörrhandtaget kan vara den mest klibbiga delen på kylskåpet, så rengör det noggrant.

 

  1. Hur du rengör ett kylskåp där det luktar

Så-rengör-man-kylskåpet---Jordgubbsprinsen-flyttfirma-i-Stockholm-Städfirma

Så här tar du bort lukter från kylskåpet:

Om du vill få bort en obehaglig lukt från kylskåpet, rengör då först enligt ovanstående steg. För att få bort lukten kan du ställa en kopp eller en burk med bakpulver på en bakplåt med uppvikta kanter i kylskåpet med dörren stängd tills lukten försvunnit.

Annat som drar till sig lukter som du kan låta stå i kylskåpet är en bricka med färsk kaffesump, en bricka med aktivt kol eller en skål med oparfymerat kattströ. Om inget av detta hjälper kan du, efter att du har rengjort kylskåpet på djupet, låta kylskåpet stå tomt med dörren öppen över natten.

 

  1. Knep för att rengöra kylen

Så-rengör-man-kylskåpet---Jordgubbsprinsen-flyttfirma-i-Stockholm-Städfirma

Torka upp spill och fläckar så fort de uppstår. Ju längre de sitter kvar, desto svårare blir det nämligen att få bort dem. Se till att alla förpackningar är rena när du ställer i dem i kylskåpet. En syltburk eller ketchupflaska med rester på utsidan kan lämna kvar klibbiga spår i.

När du tinar upp sådant som fryst kött är det smart att lägga dem på en tallrik med kant eller en på en bit smörpapper för att förhindra spill och läckage. Lägg bomullstussar i blöt i vaniljextrakt och låt dem ligga i kylskåpet några timmar för att ge en behaglig doft.

Rengör kylskåpsdörrens tätning med en tandborste och en blandning av blekmedel och varmt vatten. Torka med en torr trasa. Prova att skrubba bort envisa fläckar med en mild polerande tandkräm.

Lägg en bit ihopknycklat brunt papper i frukt- och grönsakslådan för att fånga upp lukter som bildas med tiden. Lägg inte in för mycket i kylskåpet. Kylskåpen kyls mer effektivt om det finns utrymme så att luften kan cirkulera. Dessutom blir det svårare att upptäcka och ta bort fläckar om det är överfullt.

Se till att rengöra kylskåpet regelbundet. Det är enkelt gjort och du håller ordning därinne och kan samtidigt passa på att se så det inte står saker där som du inte behöver. Till på köpet känns hela köket fräschare om kylskåpet är rent.

Läs mer: Så städar du badrummet i 9 enkla steg

Jordgubbsprinsen Flyttfirma i Stockholm

Relaterade inlägg

Därför Väljer Stockholm Jordgubbsprinsen flyttfirma

Under de senaste tio dagarna har vi på Jordgubbsprinsen Flytt och Städservice genomfört cirka 170 flyttar i Stockholm. Vi är otroligt stolta över att hela 92% av våra kunder har uttryckt sin stora nöjdhet med våra tjänster. Det är dessa omdömen som inspirerar oss att...

läs mer