Så rengör du tvättmaskinen för att alltid få fräsch tvätt

21 maj, 2021

Så rengör du tvättmaskinen för att alltid få fräsch tvätt

Oavsett om du har en frontmatad eller toppmatad tvättmaskin kan du ha nytta av de här rengöringstipsen och rengör tvättmaskinen som experter.

Om du någon gång upplevt att det luktar unket från kläderna eller tvättmaskinens trumma när du flyttar över tvätten från maskinen till torktumlaren har vi lite nyheter åt dig: detta beror troligtvis på att tvättmaskinen är smutsig. Även om du förlitar dig på din tvättmaskin för att tvätta handdukar, kläder och lakan måste även den rengöras emellanåt för att kunna sköta sitt jobb.

Det handlar inte bara om lukt: rester av tvättmedel, sköljmedel och smuts som fastnat i behållaren, innerdelarna och själva tvättrumman kan hamna på kläderna och lämna märken och fläckar. Det kan bildas mögel- och avlagringar i luckans gummitätning på tvättmaskiner med frontmatning om det samlas vatten där. Enbart av dessa skäl bör du rengöra din tvättmaskin på djupet en gång i månaden och vidta enkla åtgärder efter varje tvätt för att hålla maskinen ren och fräsch.

Så rengör du tvättmaskinen för att alltid få fräsch tvätt

Lyckligtvis går det ganska snabbt och enkelt att rengöra en maskin. Metoderna är ungefär desamma för rengöring av både front- och toppmatade maskiner, men i bruksanvisningen eller på tillverkarens hemsida kan du oftast hitta uppgifter om rengöring för just din modell. Eller så följer du Fortes steg-för-steg-instruktioner här nedan för hur du rengör din tvättmaskin.

Obs: Även om vissa rekommenderar att du rengör maskinen med varmt vatten och vinäger, anser vi att detta inte är tillräckligt effektivt. Vinäger i sin fulla styrka (inte utspädd i maskinen) kan lösa upp avlagringar från hårt vatten, men det tar inte bort bakterier lika grundligt som blekmedel och fungerar inte fullt lika bra som de rengöringsprodukter som är specifikt utformade för detta. Dessutom kan överanvändning av vinäger skada gummidetaljer som exempelvis slangar.

Så rengör du tvättmaskinen för att alltid få fräsch tvätt

Så rengör du tvättmaskinen

Med allt tvättmedel, mjukmedel och smuts från kroppen som hamnar i tvättmaskinen varje gång du fyller den och som inte tvättas bort byggs med tiden upp och utgör den perfekta grogrunden för mögel, svamp och dålig lukt.

Här är vad du bör göra en gång i månaden för att få en ren och blänkande maskin:

1-Kör en tvätt

Många nyare modeller har ett särskilt rengöringsprogram för tvättmaskinen som förinställer tid, varvtal och vattentemperatur, och allt du behöver göra är att tillsätta blekmedel. Om din tvättmaskin saknar ett sådant program kan du tillsätta 1/2 kopp flytande klorblekmedel i behållaren eller fylla den till maxgränsen och köra en vanlig tvätt med varmvatten (eller följa vad manualen säger). Eller så kan du använda ett specialrengöringsmedel, som Affresh eller GH Seal star Tide Washing Machine Cleaner enligt vad som anvisas på förpackningen.

Även om blekmedel i sig tar död på bakterier och mögel löser det kanske inte upp andra rester. Dessa rengöringsmedel för tvättmaskiner innehåller sådant som tar bort fettansamlingar i maskinen och även mineraler från hårt vatten.

2- Ställ in en extra sköljning och centrifugering

När tvättprogrammet kört klart, gör ytterligare en sköljning och en centrifugering för att se till att alla rester av blekmedel och andra partiklar helt och hållet sköljs bort.

3- Rengör tvättmedelsfacket

Om du har en löstagbar behållare, ta ut den, plocka isär den och skölj delarna noggrant i varmt vatten. Använd en mjuk tandborste för att få bort eventuella rester som klistrats fast. Torka torrt, sätt ihop och sätt tillbaka behållaren i maskinen. Om de fortfarande är blöta, låt dem stå öppna för att de ska lufttorka ordentligt.

4- Rengör och torka gummitätningen och trumman

Om du har en frontmatad maskin, rengör gummitätningen och torka ordentligt efteråt för att det inte ska bildas mögel. Torka av trumman och även luckan, eller låt den stå öppen för att lufttorka.

Så rengör du tvättmaskinen för att alltid få fräsch tvätt

Hur man får bort dålig lukt från en stinkande tvättmaskin

Förutom att rengöra varje månad bör du också ha som vana att lämna tvättmaskinsluckan på glänt eller lyfta på locket efter varje användning. På så sätt kan luften cirkulera och torka ut eventuell kvardröjande fukt som kan bidra till att det bildas unken lukt. Se bara till att hålla barn och husdjur borta från den öppna maskinen, som en säkerhetsåtgärd, och aktivera barnlåset på knapparna om du har detta på din maskin.

1- Ta ut tvätten snabbt

Töm maskinen så snart tvätten är klar för att förhindra att den unkna lukten sprider sig i tunnan.

2- Ta bort eventuellt skräp och päls från djur

Om du har husdjur som fäller kommer du hitta djurhår i maskinen efter att du kört ett antal tvättar. Låt luckan stå öppen tills pälshåren och trumman är helt torra. Använd sedan dammsugarens mjuka borste och dammsuga bort pälsen.

3- Torka tätningen

Om du har en frontmatad maskin bör du regelbundet kontrollera tätningen för att se till att inga småsaker som till exempel babysockor fastnat där. Torka den också ofta för att hålla mögel borta.

4- Rengör knapparna

Torka av knapparna, luckans handtag och eventuella fläckar av tvätt- och mjukgörare på maskinens framsida, sidor och ovansida med en fuktig trasa för att få maskinen fräsch och snygg.

Läs mer: Så rengör man kylskåpet

Läs mer: Hemstädning med Jordgubbsprinsen – vad ingår?

Jordgubbsprinsen Flyttfirma i Stockholm

Relaterade inlägg

Därför Väljer Stockholm Jordgubbsprinsen flyttfirma

Under de senaste tio dagarna har vi på Jordgubbsprinsen Flytt och Städservice genomfört cirka 170 flyttar i Stockholm. Vi är otroligt stolta över att hela 92% av våra kunder har uttryckt sin stora nöjdhet med våra tjänster. Det är dessa omdömen som inspirerar oss att...

läs mer