Är det dyrare med flyttfirma på helgen?

20 maj, 2024

Är det dyrare med flyttfirma på helgen

Flyttfirma på helgen?! Ibland behöver man boka sin flytt på en helg, och då märker man att vissa flyttfirmor har högre priser. Men varför är det så? I detta inlägg ska vi utforska varför priserna kan vara högre under helger och vad som påverkar dessa kostnader.

Varför är flyttfirmor dyrare på helgen?

En av de främsta anledningarna till att flyttfirmor i Stockholm kan vara dyrare på helger är på grund av OB-tillägg (obekväm arbetstid). OB-tillägg innebär extra ersättning som betalas ut till anställda som arbetar under kvällar, nätter och helger. Flyttfirmor som har kollektivavtal med sina anställda och betalar OB-tillägg har högre kostnader under dessa tider.

Vad är OB-tillägg?

OB-tillägg är en extra ersättning som anställda har rätt till när de arbetar under obekväm arbetstid, som kvällar, nätter eller helger. Detta tillägg varierar beroende på vilken tid på dygnet arbetet utförs. Till exempel:

  • Vardagkvällar mellan klockan 18.00 – 24.00: Månadslön delat med 600 per timme.
  • Nätter mellan klockan 00.00 – 07.00: Månadslön delat med 400 per timme.
  • Helger från lördag klockan 07.00 till söndag klockan 24.00: Månadslön delat med 300 per timme.
  • Storhelger (jul, nyår, påsk, etc.): Månadslön delat med 150 per timme.

Dessa tillägg är betydande och bidrar till de högre kostnaderna för flyttfirmor på helger.

Kollektivavtal och flyttfirmor

Flyttfirmor som har kollektivavtal med sina anställda och betalar OB-tillägg kommer naturligtvis att ha högre kostnader under helger. Kollektivavtalen skyddar arbetstagarnas rättigheter och säkerställer att de får rättvis ersättning för arbetet de utför under obekväma tider.

Kostnadsexempel – flyttfirma på helgen

Låt oss ta ett konkret exempel för att förstå hur OB-tillägg påverkar kostnaderna. Om en anställd på en bra flyttfirma i Stockholm har en månadslön på 30 000 kronor, skulle deras OB-tillägg se ut så här:

  • Vardagkvällar: 30 000 kr / 600 = 50 kr/h
  • Nätter: 30 000 kr / 400 = 75 kr/h
  • Helger: 30 000 kr / 300 = 100 kr/h
  • Storhelger: 30 000 kr / 150 = 200 kr/h

Dessa extra kostnader adderas till flyttfirmans totala kostnader, vilket i sin tur påverkar priset som kunden får betala.

Är det dyrare med flyttfirma på helgen

Om du har fler frågor eller behöver hjälp med din flytt, tveka inte att kontakta oss på Jordgubbsprinsen flyttfirma. Vi finns här för att göra din flytt så smidig och kostnadseffektiv som möjligt.

Jordgubbsprinsen Flyttfirma i Stockholm

Relaterade inlägg

Därför Väljer Stockholm Jordgubbsprinsen flyttfirma

Under de senaste tio dagarna har vi på Jordgubbsprinsen Flytt och Städservice genomfört cirka 170 flyttar i Stockholm. Vi är otroligt stolta över att hela 92% av våra kunder har uttryckt sin stora nöjdhet med våra tjänster. Det är dessa omdömen som inspirerar oss att...

läs mer