9 saker att tänka på innan du flyttar till Lidingö

16 mars, 2023

9 saker att tänka på innan du flyttar till Lidingö

Lidingö är en vacker ö belägen strax utanför Stockholm och är en populär plats att bo på för många stockholmare och andra svenskar. Att flytta till Lidingö kan vara en spännande och givande upplevelse, men det kan också vara en utmaning att hitta rätt boende, skola, arbete och fritidsaktiviteter på den nya platsen. Därför har vi sammanställt en lista över 9 saker som du bör tänka på innan du flyttar till Lidingö för att underlätta för dig i processen. Oavsett om du letar efter ett familjevänligt område, ett naturskönt område eller en livlig stadskänsla, så finns det något för alla på Lidingö. Läs vidare för att upptäcka vad du behöver veta innan du packar dina väskor och flyttar till denna vackra ö utanför Stockholm.

Lidingöbron

Boendealternativ på Lidingö

Lidingö är en attraktiv plats att bo på, med en varierad bostadsmarknad som erbjuder olika typer av boenden. Bostadsutvecklingen på Lidingö har varit intensiv de senaste åren och flera nya bostadsområden har byggts, såsom Herserud och Baggeby.

Det finns ett stort utbud av lägenheter på Lidingö, både hyresrätter och bostadsrätter. Det finns också en del villor och radhus tillgängliga. De flesta bostäder på Lidingö är belägna i natursköna områden med närhet till grönområden och vatten.

Hyresrätter finns främst i de äldre fastigheterna, men det finns även nyproducerade hyresrätter på Lidingö. En fördel med att hyra är att man oftast har enklare uppsägningstider och mindre ansvar för underhåll och reparationer.

Bostadsrätter är en populär bostadsform på Lidingö. Det finns många olika typer av bostadsrätter att välja mellan, från mindre ettor och tvåor till större lägenheter med flera rum och kök. Det är viktigt att notera att bostadsrätterna på Lidingö kan vara relativt dyra, speciellt de med sjöutsikt eller närhet till vattnet.

För den som är intresserad av att köpa villa eller radhus finns också flera alternativ på Lidingö. Det finns villor i olika storlekar och prisklasser och de flesta är belägna i lugna villaområden med närhet till skog och natur.

Boendealternativ på Lidingö

Det är viktigt att tänka på att priserna på Lidingö kan vara högre jämfört med andra områden i Stockholm. Därför kan det vara en bra idé att undersöka olika alternativ och områden noggrant innan man bestämmer sig för att flytta till Lidingö.

Transportmöjligheter till och från Lidingö

Lidingö ligger i Stockholms skärgård och är en ö som är förbunden med fastlandet genom Lidingöbron. Det finns flera olika transportmöjligheter till och från Lidingö.

Bil är det vanligaste färdsättet till och från Lidingö. Lidingöbron gratis att passera och det finns flera parkeringsmöjligheter på Lidingö för den som väljer att ta bilen. Buss är ett annat alternativ för den som vill ta sig till och från Lidingö. Det finns flera busslinjer som trafikerar ön och som går till och från Stockholms innerstad. Bussarna går regelbundet och det finns även nattbussar för den som behöver åka sent på kvällen. Tunnelbana är också en transportmöjlighet till Lidingö, men inte direkt. Tunnelbanan går inte till Lidingö utan stannar vid Ropsten, där man istället kan ta buss eller spårvagn till Lidingö. Spårvagn är en annan möjlighet för den som vill ta sig till och från Lidingö. Lidingöbanan går mellan Gåshaga och Ropsten och trafikerar flera stationer på Lidingö. Spårvagnen går regelbundet och det är en bekväm och snabb transportmöjlighet. Färja är ytterligare ett alternativ för den som vill ta sig till och från Lidingö. Waxholmsbolaget trafikerar flera stationer på Lidingö och färjorna går både till Stockholms innerstad och till andra öar i skärgården.

Lidingöbanan - Flytta till Lidingö

Skolor och utbildning på Lidingö

Lidingö erbjuder ett brett utbud av skolor och utbildningsmöjligheter för både barn och vuxna. För de yngsta finns det flera förskolor och grundskolor att välja mellan.

Förskolorna på Lidingö är både kommunala och privata och har olika inriktningar och pedagogiska arbetssätt. En del förskolor har fokus på musik, språk eller natur och teknik medan andra arbetar med Montessoripedagogik eller Reggio Emilia-pedagogik. För att söka plats på kommunala förskolor går man genom Lidingö stads förskoleplats. Det är viktigt att söka i god tid eftersom det kan vara brist på platser.

Lidingö har också ett flertal grundskolor, både kommunala och privata. De kommunala skolorna följer den svenska läroplanen medan de privata skolorna har egna pedagogiska inriktningar. Lidingö stad har en central ansökan för grundskolor och man kan söka till både kommunala och privata skolor.

För elever som vill fortsätta sin utbildning efter grundskolan finns det fyra gymnasieskolor på Lidingö, en är kommunal och tre är fristående. Hersby gymnasium som är en kommunal gymnasieskola erbjuder fyra nationella program samt NIU friidrott:

  • Samhällsvetenskapsprogrammet
  • Naturvetenskapsprogrammet
  • Ekonomiprogrammet
  • Teknikprogrammet
  • Introduktionsprogram (IM) för de elever som ännu inte är behöriga till ett nationellt program.
Hersby gymnasium - Officiell sida

Bild: Hersby gymnasiums facebook sidan

För den som är intresserad av vuxenutbildning finns det möjlighet att läsa kurser och program på Lidingö vuxenutbildning. Där finns det en bred palett av kurser och program som leder till både gymnasiekompetens och högre utbildning.

 

Fritidsaktiviteter på Lidingö

Lidingö erbjuder många olika fritidsaktiviteter för både barn och vuxna. På ön finns det flera idrottsföreningar som erbjuder träning och tävlingar inom olika sporter. Det finns bland annat fotboll, handboll, basket, gymnastik och simning. Det finns också möjlighet att spela tennis, golf och segla på ön.

För den som är intresserad av kultur och konst finns det flera möjligheter att delta i olika aktiviteter. På Millesgården kan man besöka olika utställningar med konst och design. Lidingö stadsteater erbjuder teaterföreställningar för både barn och vuxna.

Lidingö har också många vackra natur- och rekreationsområden som passar för promenader, löpning och cykling. Lidingöloppet är en årlig löptävling som går runt ön och lockar deltagare från hela Sverige. Lidingövallen idrottsplats är en populär mötesplats för många som vill träna utomhus.

För de yngre finns det också flera fritidsaktiviteter att välja mellan. Lidingö stad har flera fritidsgårdar som erbjuder olika aktiviteter för barn och ungdomar. På Lidingö bibliotek finns det barnaktiviteter som sagostunder och pysselverkstäder.

 

Affärer och shopping på Lidingö

Lidingö har ett bra utbud av affärer och shoppingmöjligheter. På ön finns det flera mataffärer, apotek och systembolag som är öppna året runt. Det finns också flera mindre butiker och serviceinrättningar såsom bokhandlar, skobutiker och klädbutiker.

Lidingö centrum är det största shoppingområdet på ön. Här finns flera stora varuhus som erbjuder ett brett utbud av kläder, skor och accessoarer. Här finns också flera restauranger och caféer som serverar mat och dryck.

För den som vill handla ekologiskt och hållbart finns det flera butiker som erbjuder ekologiska produkter och matvaror. Det finns också flera second hand-butiker där man kan hitta unika kläder och inredningsdetaljer.

9 saker att tänka på innan du flyttar till Lidingö

På sommaren finns det flera marknader på Lidingö där man kan köpa lokalt producerade produkter och hantverk. Bland annat arrangeras det en årlig bondemarknad där man kan köpa lokalt producerade grönsaker och köttprodukter.

 

Restauranger och matkultur på Lidingö

Lidingö har ett brett utbud av restauranger som passar olika smaker och preferenser. Det finns allt från enklare caféer och snabbmatsställen till mer exklusiva restauranger med gourmetmat.

Flera av restaurangerna på Lidingö har en fokus på ekologiska och närproducerade råvaror. Det finns också flera restauranger med internationell matkultur, som exempelvis italiensk, japansk, indisk och thailändsk mat.

På Lidingö finns det också flera restauranger med en vacker utsikt över vattnet, som passar för romantiska middagar eller för en trevlig kväll med vänner. Många av restaurangerna ligger på gångavstånd från varandra, vilket gör det enkelt att testa olika matställen.

För den som vill laga sin egen mat finns det flera mataffärer på Lidingö, där man kan hitta ekologiska och närproducerade råvaror. Det finns också flera mindre butiker som säljer specialprodukter, som exempelvis delikatesser och bakverk.

 

Sjukvård och hälsa på Lidingö

Lidingö har flera vårdcentraler och kliniker som erbjuder sjukvård och hälsotjänster för öns invånare. Det finns också flera privata vårdcentraler och specialistmottagningar på ön.

Högsätrahuset (fd. Lidingö Sjukhus) är det enda sjukhuset på ön och erbjuder akutvård, medicinsk vård och rehabilitering. Sjukhuset har också en specialistmottagning för barn och ungdomar.

Det finns flera tandläkarkliniker på ön och ett antal privata läkarmottagningar som erbjuder allmänmedicinska tjänster och specialiserad vård, som exempelvis gynekologi och hudsjukdomar.

För den som är intresserad av hälsa och träning finns det flera gym på Lidingö. Det finns också flera friskvårdsanläggningar som erbjuder gruppträning, yoga och andra träningsformer.

Lidingö kommun erbjuder också olika hälsoprogram och hälsoutbildningar för invånarna på ön. Det finns också flera organisationer som arbetar för hälsa och välbefinnande på Lidingö.

 

Miljö och natur på Lidingö

Lidingö är känt för sin vackra natur och sin närhet till vattnet. Ön har flera grönområden och parker som erbjuder möjligheter för promenader, jogging och cykling. Lidingö är också omgivet av skogar och naturreservat som erbjuder en lugn oas för den som vill komma bort från stadslivet.

Lidingö har flera stränder där man kan bada och sola under sommarmånaderna. Det finns också flera småbåtshamnar där man kan hyra båtar eller anlita en båttaxi för att ta sig ut på vattnet.

Lidingö har en rik historia och kultur, och det finns flera kulturhistoriska platser på ön som är värda ett besök. Bland annat finns det flera kyrkor och museer som berättar om Lidingös historia.

Lidingö kommun arbetar också aktivt för att skydda miljön och bevara naturen på ön. Kommunen har flera initiativ för att minska avfallet och främja en hållbar livsstil. Exempelvis finns det flera återvinningsstationer på ön och kommunen erbjuder möjligheter att sortera avfallet hemma.

 

Historia och kultur på Lidingö

Lidingö har en lång och rik historia som sträcker sig tillbaka till medeltiden. Ön har varit bebodd sedan bronsåldern och har spelat en viktig roll i Stockholms historia. Under medeltiden var Lidingö en del av den stora kungsgården på Färingsö, som var en av de mest betydelsefulla platserna i Mälardalen.

Under 1800-talet började Lidingö utvecklas som en populär plats för sommarvillor och bad. Många välbärgade stockholmare byggde sina sommarvillor på ön, vilket ledde till en snabb utveckling av samhället. På 1900-talet blev Lidingö en alltmer permanent bostadsort och utvecklades till en attraktiv plats att bo på, med närhet till både stad och natur.

Idag finns det flera kulturhistoriska platser på Lidingö som är värda ett besök. Bland annat finns det flera kyrkor från medeltiden, som Lidingö kyrka och S:ta Anna kapell. På Gåshaga finns det flera hus från 1800-talet som är välbevarade och ger en inblick i hur livet var på Lidingö under den tiden.

Ska du flytta till Lidingö?

Att flytta till Lidingö kan vara en stor utmaning, oavsett om du flyttar från en annan del av Stockholm eller från en annan del av landet. En professionell flyttfirma kan hjälpa dig att planera och genomföra din flytt på ett smidigt och effektivt sätt.

Jordgubbsprinsen flyttfirma i Lidingö är ett flyttföretag med lång erfarenhet av att flytta både privata hushåll och företag till och från Lidingö. Vi har en dedikerad och erfaren personal som kan hjälpa dig att packa, flytta och montera upp dina möbler och annat bohag.

När du kontaktar oss för din flytt till Lidingö börjar vi med att göra en behovsanalys för att förstå dina specifika behov och krav. Vi tar hänsyn till dina tidsramar och budget och arbetar med dig för att skapa en plan som passar dina behov och förväntningar.

Vi kan också hjälpa dig med packningen av dina saker, eller tillhandahålla högkvalitativt förpackningsmaterial om du vill packa själv. Vi kan transportera dina möbler och saker på ett säkert och effektivt sätt med våra specialbyggda fordon.

När vi har kommit fram till din nya bostad på Lidingö, hjälper vi dig att montera upp dina möbler och placera ut dina saker där du vill ha dem. Vi kan också ta hand om eventuell återvinning eller bortforsling av dina gamla möbler eller annat bohag som du inte längre behöver.

 

 

 

Jordgubbsprinsen Flyttfirma i Stockholm

Relaterade inlägg

Därför Väljer Stockholm Jordgubbsprinsen flyttfirma

Under de senaste tio dagarna har vi på Jordgubbsprinsen Flytt och Städservice genomfört cirka 170 flyttar i Stockholm. Vi är otroligt stolta över att hela 92% av våra kunder har uttryckt sin stora nöjdhet med våra tjänster. Det är dessa omdömen som inspirerar oss att...

läs mer