11 frågor som man bör ställa en flyttfirma innan man beställer flytthjälp

13 februari, 2023

Flyttfirma i Uppsala

Flytten är en av de mest stressiga och överväldigande uppgifterna i livet. För att göra processen så lätt som möjligt är det viktigt att välja en pålitlig och professionell flyttfirma. Men med så många flyttfirmor på marknaden, vilka frågor ska du ställa när du bokar en flyttfirma för din flytt? 

Här är en lista med de viktigaste frågorna du bör ställa för att säkerställa en smidig och framgångsrik flytt: 

Vilken typ av tjänster erbjuder ni?

Fråga om flyttfirman kan erbjuda alla de tjänster ni önskar hjälp med.  

Här är några exempel på de tjänster som en väletablerad flyttfirma normalt erbjuder: Packhjälp, transport, uppackning, montering/demontering, magasinering och flyttstädning.  

Har ni erfarenhet av att flytta liknande föremål som vi har?

Om du har särskilt känsliga eller stora föremål som kräver speciella förberedelser, fråga om de har erfarenhet av att hantera liknande föremål. 

Kan ni erbjuda fastpris för flytten?

Be dem att ge en detaljerad offert eller kostnadskalkyl och fråga om det finns några dolda avgifter eller tilläggskostnader. 

Vilken sorts försäkring erbjuder ni för vårt bohag under flytt?

Se till att företaget har en fullgod försäkring för att skydda dina saker under transporten. Fråga om de efterföljer Bohag 2010 (en samling allmänna villkor framtagen för flyttföretag)

11 frågor som man bör ställa en flyttfirma innan man beställer flytthjälp

Hur hanterar ni eventuella skador under flytten?

Fråga om de har en process för att hantera skador eller förlorade föremål under transporten. 

Kan ni erbjuda referens eller omdömen från tidigare kunder?

Ta reda på vad andra har att säga om företagets tjänster och säkerhet för tillhörigheter. Kontrollera verifierade omdömen på Reco.se för tillförlitliga referenser. 

Vilka är era arbetstider och är det möjligt att boka en specifik dag för flytten?

Se till att företagets arbetstider passar dina behov och att du har möjlighet att boka en specifik dag för flytten. 

Kan ni anpassa er flytttjänster till våra specifika behov och önskemål?

Fråga om företaget har möjlighet att anpassa sina tjänster för att uppfylla dina unika behov och önskemål. 

Har ni kollektivavtal?

Kollektivavtalet är en kvalitetsstämpel. Har flyttfirman ett kollektivavtal så kan du känna dig tryggare med att deras anställda har rätt arbetsvillkor och att de är fullt försäkrade.  

RUT-avdrag?

En annan viktig fråga att ställa till flyttföretaget är om de kan erbjuda RUT-avdrag för deras tjänster. RUT-avdrag är en skattereduktion som tillåter privatpersoner att få en del av kostnaderna tillbaka i form av skattereduktion. 

Om du är en privatperson och använder flyttfirmans tjänster för flytt eller städning av ditt hem, kan du vara berättigad till RUT-avdrag. 

Fråga flyttföretaget om de erbjuder detta och om de kan ge dig mer information om vilka krav som måste uppfyllas för att få dra avdraget. Normalt handlägger flyttfirman rut-avdraget. Då betalar du kostnaden efter RUT-avdrag och flyttfirman erhåller Skattereduktionen direkt från Skatteverket. Observera att du som kund är betalningsansvarig till flyttfirman ifall ditt RUT-avdrag inte beviljas. Du kan kontrollera ditt berättigande för RUT-avdrag på Skatteverkets hemsida. 

Det är viktigt att ta reda på detta i förväg, eftersom det kan ha en stor påverkan på den totala kostnaden för din flytt.

11 frågor som man bör ställa en flyttfirma innan man beställer flytthjälp

Erbjuder ni även packhjälp och flyttstädning?

Flyttstädning och packhjälp är två vanliga tjänster som många flyttfirmor erbjuder. Dessa tjänster kan göra det mycket enklare och mindre stressfullt att genomföra en flytt, eftersom de tar hand om viktiga uppgifter som annars skulle vara på dig. 

När du ställer frågor till flyttfirman, bör du definitivt fråga om de erbjuder flyttstädning och packhjälp. Om de gör det, fråga om vilka tjänster som ingår i priset och vad det kostar för att lägga till dem till din flytt. 

Du bör även fråga om de har erfarenhet av att genomföra flyttstädning och packhjälp och om de har tillräckligt med personal för att hantera dina behov.  

Dessutom bör du fråga om de har begränsningar för vad som ingår i flyttstädningen och packhjälpen, till exempel om de inte städar eller packar upp vissa föremål eller rum. Du vill se till att du har en klar förståelse för vad som ingår och vad du kan förvänta dig, så att det inte blir några överraskningar eller oro under din flytt. 

Om du vill göra din flytt så smidig och stressfri som möjligt, är flyttstädning och packhjälp definitivt värda att överväga. Så ställ frågorna och se om det är något som flyttföretaget kan erbjuda för att underlätta din nästa flytt. 

När du har ställt dessa frågor och samlat in all nödvändig information, jämför och välj den flyttfirma som bäst möter dina behov och krav.  

Väg in flera parametrar i ditt val. Det har du tillbaka om något oförutsett inträffar. Det billigaste alternativet kanske i slutändan blir det dyraste så låt inte priset vara den enda faktorn vid ditt val. Dina ägodelar kan vara ovärderliga för dig så det är viktigt att du känner dig trygg och säker med en aktör du väljer.  

Att ställa rätt frågor är en viktig del av processen att hitta det bästa flyttföretaget för dig. Genom att ta dig tid att undersöka och ställa frågor, kan du säkerställa en smidig och framgångsrik flytt. 

Jordgubbsprinsen Flyttfirma i Stockholm

Relaterade inlägg

Därför Väljer Stockholm Jordgubbsprinsen flyttfirma

Under de senaste tio dagarna har vi på Jordgubbsprinsen Flytt och Städservice genomfört cirka 170 flyttar i Stockholm. Vi är otroligt stolta över att hela 92% av våra kunder har uttryckt sin stora nöjdhet med våra tjänster. Det är dessa omdömen som inspirerar oss att...

läs mer