13 augusti, 2020 Flyttfirma

Vad kostar det att anlita flyttfirma?

När flytthjälp blev Rut-berättigat transformerades flyttbranschen. Ett lägre slutpris för konsumenten har stimulerats av subventionerna. Följden, att allt fler väljer att anlita flyttfirma och antalet företag som erbjuder flytt-tjänster växer kontinuerligt. En välbehövlig injektion för bransch och samhälle.

Priskonkurrensen är stenhård och priserna varierar stort både lokalt och nationellt. I stockholm där vi verkar som flyttfirma kan man hitta priser ända från 450kr per timme till 1.000kr per timme inklusive moms och Rut-avdrag. Detta för två man med en lastbil. I övriga landet ser man generellt en högre prisnivå med ett snitt på mellan 700 och 800kr per timme. De stora prisskillnaderna mellan olika flyttfirmor kan te sig svårtolkad som konsument mvid valet av uppdragstagare. Så hur ska man tänka och hur kan pris-skillnaderna vara så stora?

Kan man lita på den gamla devisen ”hög kvalitet kostar”? Det kanske inte alltid är så lätt att avgöra. Vi tänkte att om vi börjar den analysen från en flyttfirmas kostnadssida, så kanske frågeställningen klarnar något.

Så vad kostar det egentligen för en flyttfirma att driva en lastbil och två man i en timme på fältet? Vi har försökt öppna våra kort och gjort en liten sammanställning här nedan. (Alla nedanstående kostnader är beräknade och periodiserade utifrån 7 timmars normalnyttjande per bil och personal vilket kan variera självklart)

Kostnad per timme för flyttfirma:

Personal (två man):                    450kr (inkl arb.givaravgifter, ev sjuklöner, försäkringar, pension,                                                                          semesterersättning)

Bil-leasing samt serviceavtal:     70kr

Bilförsäkring:                               20kr

Drivmedel:                                   25kr

Trängselavgifter/pavgifter            16kr

Reparationer/underhåll:               25kr

Flyttmaterial etc.                          20kr

S:A.                                            626kr

Alla dessa kostnader har vi idogt lyckats plocka fram direkt ur vår bokföring och vid första anblicken blir man lite förvånad. Även för oss som jobbar känns kostnaden hög men hur vi än bollar med dessa siffror är det svårt att begränsa dem. Det är tydligt! För en flyttfirma är personalkostnaden obestridbart högst. Men bra personal som ska erbjudas bra lön och deras lagliga rätt till sjukförsäkring och pension, måste få kosta. De är vår främsta resurs och är värd all belöning vi kan ge för det tuffa jobb de utför med både engagemang och effektivitet. Bilen är en flyttfirmas främsta verktyg och måste finnas och skötas för att vi ska kunna verka som företag. Skatter måste betalas.

Alltså. 626kr per timme kostar det oss i snitt att ha en bil ute på arbete. Så vad får vi då tillbaka?

Vi debiterar 595kr per timme inkl moms och Rut-avdrag. Vad betyder det i intäkt? Uträkningen är ganska enkel. Den skiftar något beroende på uppdrag men generellt gäller: arbetskostnad 940kr (varav 470kr är rut-avdrag). Bilkostnader 125kr (vilket ej är rutberättigat). Dra momsen så har vi 852kr kvar.

Mellanskillnaden 852kr – 626kr = 226kr per timme, vilket är vårt täckningsbidrag.

Täckningsbidraget ska räcka till och försörja vår overhead. Dvs. kontorslokaler, administrativ personal samt säljare, företagsförsäkringar etc. etc. Kan tänkas ser det skralt ut men med effektivitet och volym i försäljning så blir det varje år ett litet bidrag på ett par procent till företages ägare.

Vi på Jordgubbsprinsen har nu valt att gå över till fossilfritt bränsle. Vi kommer från och med den 1 september tanka HVO100 med alla våra dieselbilar. Kostnaden för drivmedel ökar och vi kommer i samband med detta höja vår tim-taxa något. Vi känner att bytet av drivmedel är ett viktigt steg för en bättre värld och vi  hoppas att att fler inom branschen följer efter.

Vi gillar att hjälpa till och underlätta för våra kunder. Kontakta oss så lovar vi göra vårt allra yttersta för att ni ska få en stressfri flytthjälp med trygg hantering av ert bohag. Vi är med er hela vägen från första kontakten och genom hela flytt-processen.

Stora kramar

Jordgubbsprinsen

 

 

 

 

 

Share: