En liten insats för en bättre värld..

En liten insats för en bättre värld…

Ibland händer det att en utifrån sett bagatellartad handling från en medmänniska sätter djupa spår i ens medvetande. Handlingen kan ha kraften att påverka ens tänkande och agerande mot ens medmänniskor och som en budkavle kan den föras vidare och göra allas vår värld något lite bättre. En modifierad Pay-it forward-metod som inte kostar dig mer än några minuters symbolisk handling.

Jag tänker speciellt tillbaka på ett handlingsförlopp som jag beskådade för några år sedan. Jag var på en större enkel lunchrestaurang och vid bordet framför mig satt en familj, en man och kvinna och deras två barn. De var nyanlända och hade inte mycket pengar men det var någonting som fångade mig med deras närvaro. När de var färdiga med sin lunch och reste sig för att gå så iakttog jag något som etsat sig fast i mitt minne sedan dess.

När de tagit med sina brickor och slängt skräp och överbliven mat återvände mannen i familjen till bordet. Han hade med sig servetter. Han torkade av bord och stolar noga efter sig. Det var inte en slarvig avtorkning utan han ägnade verkligen ett par minuter åt att lämna bordet minutiöst iordning med ett stort engagemang. När bordet var avtorkat gick han runt och ställde stolarna i exakt position i rät linje och med noga utmätta avstånd. därefter inspekterade han noga att allt verkligen var OK och att han inte glömt något.

Min erfarenhet är att den här typen av enkla lunchrestauranger alltid har personal som går runt och torkar borden och håller ordning på bord och stolar. Det är inget som vi behöver tänka på som gäster. Vi betalar helt enkelt och har all rätt att lämna borden i befintligt skick. Att någon skulle ägna fem minuter av sin tid till att göra rent efter sig förefaller därför i första anblicken bara som onödigt och konstigt.

Men den här mannen utförde den här handlingen med en sådan stolthet, engagemang och stort lugn så det gick inte att ifrågasätta. Det berörde mig verkligen på djupet.

När jag kom hem tänkte jag på symboliken i mannens handlande. Att lämna något efter sig som är bättre än det var innan. Inte för ens egen skull utan av respekt för nästa gäst vid bordet. För nästa okända medmänniska. Tänk om vi alla kunde leva efter de vackra värderingarna. Visst skulle världen se mycket bättre ut.

Någon vecka senare var jag på en likadan restaurang mitt i lunchrusningen. När jag ätit klart, slängde jag överbliven mat och skräp, tog med ett par servetter ock återvände sedan till bordet. Jag torkade verkligen av bordet med engagemang och utan stress. Jag ägnade ett par minuter och därefter ställde jag iordning stolarna med samma noggrannhet som mannen gjort veckan innan. När jag var färdig inspekterade jag noga att allt såg perfekt ut. Precis då, när jag var färdig och skulle gå ropade en man vid bordet intill på mig. Han sa med hög röst att han ville tacka mig. Han ville tacka mig för att jag visat för honom och hans barn hur viktigt det är att visa respekt för andra och göra rent efter sig. Han sa att mitt agerande hade rört honom till tårar. Jag log tårögt och tackade honom för hans kommentar.

Det var en så liten och enkel handling men jag fick dubbelt tillbaka. För mig blev det ett klart bevis på att även små insatser utförda med hängivenhet och osjälviskt engagemang kan göra världen så mycket bättre 

Precis så vill vi jobba och verka 

Högtryck på Jordgubbsprinsen

September närmar sig sitt slut och de närmsta veckorna är vi redan helt fullbokade på flyttsidan. Bara några få luckor finns kvar. Om ni ligger i flytt-tankar är det bra att boka i god tid. Om ni har ett förutbestämt flyttdatum bör ni kontakta oss någon månad i förväg för att vara säker på att kunna få en flytt-tid. Har ni flexibilitet så brukar vi oftast kunna hitta en tid åt er på en eller två veckors varsel. Vi försöker alltid hitta möjligheter att hjälpa er.

Sedan vi öppnade vår Second hand har vi märkt att vi får in ännu mer flytt-, och städuppdrag och det gör oss upprymda :). Det är kul att se att vårt initiativ får spridning och att allt fler hittar hit. Nu har vi tryckt nya visitkort för den här delen av verksamheten. Vi har även tryckt upp kaffekopp med vår logo på som gärna bjuder på kaffe i. Välkomna hit och prata flytt eller gamla möbler 🙂

 

//Jordgubbsprinsen

Välkomna till Jordgubbsprinsens Secondhand

Jordgubbsprinsen Secondhand är öppen! Välkomna!

Dörrarna står öppna till vår egna secondhandbutik på Selmedalsvägen 28 i Hägersten (Tbana -Axelsberg). Vi har delat av vårt magasin och har numera halva lokalen disponerad för Second hand. Här samlar vi överskott från våra flyttar och dödsbohanteringar. Många intressanta möbler och prylar som söker nya ägare.

Har du precis som oss tröttnat på dagens konsumtionsmönster och slit och släng-beteendet i dagens samhälle. Sopberget växer och vi behöver alla ta ett större ansvar.  Vi vill bidra till ett ökat återbruk och återanvändning av fullt fungerande möbler och husgeråd, ge det gamla nytt liv och visa omtanke för vår omvärld.

Kanske inte alltid det senaste modet men här hittar ni bra funktion och bra kvalitet, patina blandas med historia. Stora fynd-möjligheter för den som vill hitta något prisvärt.

Jordgubbsprinsens flyttservice står alltid redo att transportera och bära hem om ni hittar något hos oss.

Välkomna!

Den som ger, den får..

Den som ger, den får tillbaka..

Har alltid gillat det ordspråket och oftast känns det som livets lekplats bevisar denna dygd om och om igen. Ibland kan det ta lite längre tid men med tålamod och glädje i givandet så får det ta tid, lång tid, och det gör inget.

För belöningen kommer i så många olika former. Ett leende, en gest av omtänksamhet, en oväntad gåva eller som idag ett par vackra möbler till vår Second hand. Det kanske låter aningen religiöst men vi har grundat vårt företag på just denna värdering. Vi gillar att att hjälpa till och underlätta för våra kunder, vi vill göra våra kunders och medmänniskors dag något bättre, något gladare för vi vet att när vi genuint bryr oss om och skänker glädje och omtanke så mår vi bättre som människor och vi får tillbaka så mycket varje dag på så många olika sätt.

Idag hjälpte vi tre av våra kunder att köra ut inhandlade möbler från vår Second hand och när vi kommer tillbaka till vår Second hand har vi mer möbler med oss i lastbilen tillbaka än vad vi tog med oss ut. Möbler av olika skepnad som kommit till oss för att hitta en ny användare på en ny plats i ett nytt hem.

Vi är en del av ett underbart kretslopp som vi älskar. Tjänster och gentjänster som skapar nya värden och verkar för en bättre värld fylld av omtanke.

 

 

 

Nu drar vi igång bloggen igen..

Hej alla kära!
Nu kör vi igång vår blogg igen med nya härliga inlägg dagligen. 

Här kommer ni kunna följa vår verksamhet i Stockholm. Vi lyfter fram både erfarenheter och reflektioner som serviceföretag i en växande region. Ni kan läsa om våra utmaningar och glädjeämnen, kortare reportage från vår vardag mixas med personliga skildringar. Titt som tätt gör vi även inhopp i vår egna Second-handbutik som vi öppnade precis nyligen. Här tar vi hand om överblivna möbler som söker nya hem. Allt för att bidra till ett ekonomiskt återbruk och en mer klimatsmart värld.

Vi hoppas att vår lilla blogg ska ge er en rolig inblick i våra liv och att varje möte med oss lämnar kvar ett litet leende på era läppar.

Sagan om Jordgubbsprinsen

Sagan om Jordgubbsprinsen

Det var en gång en familj som bodde i ett hus på en kulle. Det var ett högt hus med många trappor och ingen hiss fanns. Det var tröttsamt med alla trappor tyckte familjen och en dag bestämde de sig för att flytta till ett mindre hus en bit bort vid den stora sjön. Här skulle dem få bo tillsammans nära marken och kunde bada varje dag.

Men familjen hade ett stort problem. Vem skulle hjälpa dem att flytta? Mamma och pappa hade ju båda ont i ryggen och barnen var för små för att orka bära. Familjen ville ju känna sig trygga och veta att deras saker och möbler skulle komma fram lika hela och fina som innan.. Man bjöd hem tre personer som erbjudit sig att hjälpa. Familjen ville ju känna sig trygga med att de valde rätt flytthjälp.

 

Den förste var en stor man med starka armar som kunde lyfta det mesta, men han var lite klumpig och tappade soffan på tårna när han skulle visa hur stark han var. Den andra var både stor och stark och stabil med sina händer men när han såg alla trappor surade han till och rynkade pannan.

 

Den tredje, som kallade sig jordgubbsprinsen, för hen hade växt upp i Jordgubbslandet och älskade jordgubbar, var både stark och ordningsam och hade hela tiden ett stort leende på sina läppar.

 

Hen var lugnande och lovade och hjälpa till och lösa familjens alla problem oavsett alla trappor och tunga möbler.

 

Och det gjorde hen också. Jordgubbsprinsen hjälpte familjen att både packa och flytta.

 

Hen städade till och med hela huset efter sig. Och hela tiden med ett stort leende på läpparna,

 

för Jordgubbsprinsen älskade att hjälpa till och ville inget annat göra än att hjälpa alla hen kunde till sina nya hem.

 

Familjen stortrivs nu i sitt hus vid stranden och Jordgubbsprinsen är aldrig långt borta. Varje vecka städar hen familjens hus.

 

 

Hen har även målat om och byggt ett extra rum till familjens nyfödda dotter. Det känns tryggt!

 

Packtips inför en flytt

Packningen är en stor del av flytt och något som kan skapa stress. Här kommer lite bra tips för dig som måste packa inför en flytt.

Rensning

Man kan i princip aldrig rensa för mycket. Har du saker i ditt förråd som du inte har använt på ett år, så är det förmodligen inte saker som du behöver. Sortera dessa saker i tre kategorier: saker som kan säljas på Blocket/Tradera, saker som bör skänkas bort till t.ex. myrorna och saker som bara ska till tippen.

Hur många flyttkartonger går det åt? Här är riktlinjer.

2 rum och kök (50 kvm) = 50 flyttkartonger
3 rum och kök (80 kvm) = 75 flyttkartonger
4 rum och kök (100 kvm) = 90 flyttkartonger

Kvalité på flyttkartonger, behövs det?

Ja, kvalitén på flyttkartonger spelar en stor roll. Om du t.ex. lägger värdefull porslin i en kartong och den går sönder, så kommer du ångra valet. Använd flyttkartonger som är hållbara, stabila och dubbla lager well.

Packningen

  • Lägg gärna tyngre saker längst ner i lådan (som t.ex. böcker).
  • Viktigt att blanda lätta och tunga saker så att inte lådan blir allt för tung.
  • Märk gärna kartongerna med vilket rum de tillhör och gärna kort vad kartongen innehåller.
  • Använd silkespapper & bubbelplast för porslin och glas. Fyll överbliven plats med mjuka saker som t.ex. kuddar.
  • Tejpa runt kablar så de inte trasslar och fjärrkontroller vid dess apparat.
  • Montera ner de möbler som går att plocka isär. Även här tejpa fast skruvar o.s.v. på själva möbeln så de inte kommer bort.
  • Rulla ihop och tejpa mattor
  • Kläder med galge, gruppera dessa och trä svart sopsäck över samt gör hål för krokarna. De blir enkla att bära och sedan hänga upp.
  • Skydda tavlor, speglar och ömtåliga saker med bubbelplast och wellpapp.
  • Krukväxter gör man bäst i att flytta själv då de flesta flyttfirmor inte tar ansvar för dessa.

Alternativ vid en flytt – flyttfirma eller på egen hand

Att flytta innebär ett stort arbete och mycket att tänka på. Som vanligt är det alltid bäst att vara förberedd. Här kommer några tips inför kommande flytt.

Bestäm om du vill göra flytten på egen hand eller anlita en flyttfirma. Det finns för och nackdelar med båda alternativen

Flyttfirma
Att anlita en flyttfirma är bekvämt på många sätt, men med bekvämlighet så kommer också ett pris. Fördelarna är att du slipper bära tunga saker och kan överlåta arbetet till flyttfirman. Flyttfirmor är försäkrade mot skador och om saker försvinner under flytten. Många flyttfirmor erbjuder hjälp med ned- och uppackning vilket kan vara bekvämt. Nackdelarna är att det kan kosta en hel del att anlita en flyttfirma och att du måste planera flytten i god tid då det är svårt att få till en flytt med kort varsel.

Flytta på egen hand
Att flytta på egen hand t.ex. med hjälp av vänner är klart det mest kostnadseffektiva sättet att flytta. Förmodligen kommer du då att behöva hyra en lastbil själv för flytten av större möbler, men kostnaden är oftast mycket lägre än att anlita en flyttfirma. Nackdelen är att det kan vara tungt att bära allt själv och inte kan vara säker på att arbetet blir säkert utfört.